Wchodzimy w Nowy Rok z długo oczekiwaną nowością i zapraszamy na:
Weekendowy kurs toczenia na kole garncarskim. Techniki japońskie.
Kurs Toczenia na Kole Garncarskim składa się z trzech etapów:
Etap I - początkujący: 11.01.2025 i 12.01.2025
Etap II - średniozaawansowani: 18.01.2025 i 19.01.2025
Etap III - doświadczeni: 25.01.2025 i 26.01.2025
Każdy etap to łącznie 8 godzin szkoleniowych (2 dni x 4 godziny zegarowe).
Zajęcia trwają od 9:00 do 13:00.
Kurs prowadzony jest po polsku lub po angielsku (do wyboru).
Cena uczestnictwa to 800 zł za każdy z etapów. Pełny kurs kosztuje 2400 zł. Płatność za szkolenie z góry przy rezerwacji.
Po ukończeniu każdego z etapów uczestnik uzyskuje odrębny Certyfikat.
W danym cyklu kursu bierze udział tylko 3 uczestników (zapisz się już teraz!)
Szczegółowy program kursu
ETAP I
Kurs toczenia na kole garncarskim dla początkujących i osób z pewnym doświadczeniem
Dzień 1. (11.01.2025 - godz. 9.00 - 13.00)
Temat: Centrowanie gliny i wyciąganie ścianek. Toczenie czarek, kubków i wazonów.
Dobór i przygotowanie gliny.
Przygotowanie gliny. Techniki wyrabiania gliny przed toczeniem.
Omówienie niezbędnych narzędzi pomocnych przy toczeniu na kole.
Nauka centrowania gliny. Przedstawię kilka sposobów.
Nauka wyciągania ścianek naczynia do góry i precyzyjnego formowania cylindra o zamierzonym formacie (przećwiczymy trzy wielkości: na czarki, kubki, wazoniki).
Nauka zastosowania właściwych narzędzi pomiarowych prac.
Ćwiczenie powtarzalnych form (tego etapu nikt nie uniknie).
Nauka odzyskiwania gliny (recycling).
Metody przetrzymywania mokrych prac do dalszej obróbki.
Dzień 2. (12.01.2025; godz. 9.00 - 13.00)
Temat: Trymowanie prac na kole, od zewnątrz i od wewnątrz. Praca nad grubością ścianek i spodu oraz formowanie stopy.
Omówienie i przedstawienie specjalistycznych narzędzi do obróbki podsuszonych prac.
Przedstawienie narzędzi do pomiaru, ułatwiających wykonywanie powtarzalnych prac.
Powtarzalność to w przypadku nauki oznaka umiejętności.
Pokaz obróbki prac od zewnątrz i od wewnątrz. Dobór właściwych narzędzi.
Formowanie stopki. Zaprezentowanie różnych rodzajów stópek. Zastosowanie odpowiednich narzędzi.
Formowanie ucha do kubka. Sposoby na zgrabne uszy i łączenie z czerepem.
Ważenie prac. Dalsza obróbka. Gąbkowanie. Odstawienie do suszenia.
Certyfikat Pracowni Garncarskiej Hop House.
Uwaga: Prace z etapu 1. po wykonaniu są ważone i uczestnicy wnoszą opłatę za glinę w zależności od ciężaru prac i ciężaru prac do wypału na biskwit (razem 40,00 zł od kg). Ilość dostępnej gliny w trakcie kursu dostosowany do potrzeb. Koszt gliny jest niezależny od opłaty za uczestnictwo w kursie.
ETAP II
Kurs toczenia na kole garncarskim dla osób po etapie I oraz osób z doświadczeniem
Dzień 1. (18.01.2025 - godz. 9.00 - 13.00)
Temat: Toczenie miski i butelki na kole.
Omówienie cyklin i kształtek pomocnych w formowaniu ścianek miski.
Pokaz techniki otwierania gliny przy robieniu miski.
Ćwiczenie toczenia misek o tym samym kształcie i wielkości.
Prezentacja narzędzi do formowania butelki
Pokaz toczenia butelki.
Ćwiczenie toczenia kilku butelek o tej samej wielkości.
Dzień 2. (19.01.2025 - godz. 9.00 - 13.00)
Temat: Wykończenie misek i butelek.
Przedstawienie narzędzi do pomiaru, ułatwiających wykonywanie powtarzalnych prac.
Omówienie narzędzi pomocnych przy trymowaniu misek i butelek.
Pokaz obróbki prac od zewnątrz i od wewnątrz.
Formowanie stopki. Zaprezentowanie różnych rodzajów stópek. Zastosowanie
odpowiednich narzędzi.
Ozdabianie misek kanelażem.
Wycinanie kształtu chryzantemy na rantach misek.
Certyfikat Pracowni Garncarskiej Hopi House.
Uwaga: Prace z etapu 2. po wykonaniu są ważone i uczestnicy wnoszą opłatę za glinę w zależności od ciężaru prac i ciężaru prac do wypału na biskwit (razem 40,00 zł od kg). Ilość dostępnej gliny w trakcie kursu dostosowany do potrzeb. Koszt gliny jest niezależny od opłaty za uczestnictwo w kursie.
ETAP III
Techniki japońskie w toczeniu na kole dla osób z doświadczeniem lub zaawansowanych
Dzień 1. (25.01.2025 - godz. 9.00 - 13.00)
Temat: Toczenie czajniczka do herbaty.
Toczenie elementów czajniczka: czerepu, dzióbka, rączki, wieczka.
Samodzielne wykonanie narzędzi do pomiaru prac na sposób japoński.
Omówienie zasad dbania o narzędzia garncarskie niezbędne do pracy na kole.
Nauka spiralnego wyrabiania gliny (chryzantema).
Centrowanie dużej bryły.
Nauka określania co oznacza „właściwa ilość gliny” do danej pracy, przy toczeniu z dużej bryły.
Etapy formowania kształtu z właściwej ilości gliny na scentrowanej bryle.
Wykonywanie elementów czajniczka z jednej bryły bez konieczności centrowania osobnych mniejszych bryłek.
Rodzaje dziobków, wieczek i rączek. Pokaz wykonywania. Ćwiczenia.
Odcinanie prac z bryły za pomocą nitki.
Wykonanie własnego wspornika do dalszego trymowania prac dedykowanego konkretnej pracy w zależności od wielkości i kształtu.
Dzień 2. (26.01.2025 - godz. 9.00 - 13.00)
Temat: Trymowanie elementów czajniczka i składanie całości.
Obrabianie i precyzyjne trymowanie elementów czajniczka.
Wykorzystanie własnoręcznie wykonanych wsporników do trymowania prac.
Praca nad równomierną grubością ścianek. Dopracowanie stopy. Wymierzanie średnicy otworu czajniczka obróbka ścianek otworu.
Wykonanie filtra.
Łączenie elementów czajniczka.
Gąbkowanie i wygładzanie łączeń.
Podsumowanie nabytych umiejętności. Pytania i odpowiedzi.
Dzielenie się własnym doświadczeniem ze szkolenia.
Certyfikat Pracowni Garncarskiej Hopi House.
Uwaga: Prace z etapu 3. po wykonaniu są ważone i uczestnicy wnoszą opłatę za glinę w zależności od ciężaru prac i ciężaru prac do wypału na biskwit (razem 40,00 zł od kg). Ilość dostępnej gliny w trakcie kursu dostosowany do potrzeb. Koszt gliny jest niezależny od opłaty za uczestnictwo w kursie.
Nie czekaj, tylko 3 uczestników na jednej edycji kursu!
Masz pytania? Potrzebujesz więcej szczegółów? Zadzwoń 602 776 362
Comments