top of page
Szukaj

Nowość: Kurs "Koło bez tajemnic"

Zaktualizowano: 2 sty

Wchodzimy w Nowy Rok z długo oczekiwaną nowością i zapraszamy na: Weekendowy kurs toczenia na kole garncarskim. Techniki japońskie.

Kurs Toczenia na Kole Garncarskim składa się z trzech etapów:

Etap I - początkujący: 11.01.2025 i 12.01.2025

Etap II - średniozaawansowani: 18.01.2025 i 19.01.2025

Etap III - doświadczeni: 25.01.2025 i 26.01.2025


  • Każdy etap to łącznie 8 godzin szkoleniowych (2 dni x 4 godziny zegarowe).

  • Zajęcia trwają od 9:00 do 13:00.

  • Kurs prowadzony jest po polsku lub po angielsku (do wyboru).

  • Cena uczestnictwa to 800 zł za każdy z etapów. Pełny kurs kosztuje 2400 zł. Płatność za szkolenie z góry przy rezerwacji.

  • Po ukończeniu każdego z etapów uczestnik uzyskuje odrębny Certyfikat.

  • W danym cyklu kursu bierze udział tylko 3 uczestników (zapisz się już teraz!)




Szczegółowy program kursu


ETAP I

Kurs toczenia na kole garncarskim dla początkujących i osób z pewnym doświadczeniem


Dzień 1. (11.01.2025 - godz. 9.00 - 13.00)

Temat: Centrowanie gliny i wyciąganie ścianek. Toczenie czarek, kubków i wazonów.

  • Dobór i przygotowanie gliny.

  • Przygotowanie gliny. Techniki wyrabiania gliny przed toczeniem.

  • Omówienie niezbędnych narzędzi pomocnych przy toczeniu na kole.

  • Nauka centrowania gliny. Przedstawię kilka sposobów.

  • Nauka wyciągania ścianek naczynia do góry i precyzyjnego formowania cylindra o zamierzonym formacie (przećwiczymy trzy wielkości: na czarki, kubki, wazoniki).

  • Nauka zastosowania właściwych narzędzi pomiarowych prac.

  • Ćwiczenie powtarzalnych form (tego etapu nikt nie uniknie).

  • Nauka odzyskiwania gliny (recycling).

  • Metody przetrzymywania mokrych prac do dalszej obróbki.

Dzień 2. (12.01.2025; godz. 9.00 - 13.00)

Temat: Trymowanie prac na kole, od zewnątrz i od wewnątrz. Praca nad grubością ścianek i spodu oraz formowanie stopy.

  • Omówienie i przedstawienie specjalistycznych narzędzi do obróbki podsuszonych prac.

  • Przedstawienie narzędzi do pomiaru, ułatwiających wykonywanie powtarzalnych prac.

  • Powtarzalność to w przypadku nauki oznaka umiejętności.

  • Pokaz obróbki prac od zewnątrz i od wewnątrz. Dobór właściwych narzędzi.

  • Formowanie stopki. Zaprezentowanie różnych rodzajów stópek. Zastosowanie odpowiednich narzędzi.

  • Formowanie ucha do kubka. Sposoby na zgrabne uszy i łączenie z czerepem.

  • Ważenie prac. Dalsza obróbka. Gąbkowanie. Odstawienie do suszenia.

  • Certyfikat Pracowni Garncarskiej Hop House.


Uwaga: Prace z etapu 1. po wykonaniu są ważone i uczestnicy wnoszą opłatę za glinę w zależności od ciężaru prac i ciężaru prac do wypału na biskwit (razem 40,00 zł od kg). Ilość dostępnej gliny w trakcie kursu dostosowany do potrzeb. Koszt gliny jest niezależny od opłaty za uczestnictwo w kursie.


ETAP II

Kurs toczenia na kole garncarskim dla osób po etapie I oraz osób z doświadczeniem


Dzień 1. (18.01.2025 - godz. 9.00 - 13.00)

Temat: Toczenie miski i butelki na kole.

  • Omówienie cyklin i kształtek pomocnych w formowaniu ścianek miski.

  • Pokaz techniki otwierania gliny przy robieniu miski.

  • Ćwiczenie toczenia misek o tym samym kształcie i wielkości.

  • Prezentacja narzędzi do formowania butelki

  • Pokaz toczenia butelki.

  • Ćwiczenie toczenia kilku butelek o tej samej wielkości.


Dzień 2. (19.01.2025 - godz. 9.00 - 13.00)

Temat: Wykończenie misek i butelek.

  • Przedstawienie narzędzi do pomiaru, ułatwiających wykonywanie powtarzalnych prac.

  • Omówienie narzędzi pomocnych przy trymowaniu misek i butelek.

  • Pokaz obróbki prac od zewnątrz i od wewnątrz.

  • Formowanie stopki. Zaprezentowanie różnych rodzajów stópek. Zastosowanie

  • odpowiednich narzędzi.

  • Ozdabianie misek kanelażem.

  • Wycinanie kształtu chryzantemy na rantach misek.

  • Certyfikat Pracowni Garncarskiej Hopi House.


Uwaga: Prace z etapu 2. po wykonaniu są ważone i uczestnicy wnoszą opłatę za glinę w zależności od ciężaru prac i ciężaru prac do wypału na biskwit (razem 40,00 zł od kg). Ilość dostępnej gliny w trakcie kursu dostosowany do potrzeb. Koszt gliny jest niezależny od opłaty za uczestnictwo w kursie.


ETAP III

Techniki japońskie w toczeniu na kole dla osób z doświadczeniem lub zaawansowanych


Dzień 1. (25.01.2025 - godz. 9.00 - 13.00)

Temat: Toczenie czajniczka do herbaty.

  • Toczenie elementów czajniczka: czerepu, dzióbka, rączki, wieczka.

  • Samodzielne wykonanie narzędzi do pomiaru prac na sposób japoński.

  • Omówienie zasad dbania o narzędzia garncarskie niezbędne do pracy na kole.

  • Nauka spiralnego wyrabiania gliny (chryzantema).

  • Centrowanie dużej bryły.

  • Nauka określania co oznacza „właściwa ilość gliny” do danej pracy, przy toczeniu z dużej bryły.

  • Etapy formowania kształtu z właściwej ilości gliny na scentrowanej bryle.

  • Wykonywanie elementów czajniczka z jednej bryły bez konieczności centrowania osobnych mniejszych bryłek.

  • Rodzaje dziobków, wieczek i rączek. Pokaz wykonywania. Ćwiczenia.

  • Odcinanie prac z bryły za pomocą nitki.

  • Wykonanie własnego wspornika do dalszego trymowania prac dedykowanego konkretnej pracy w zależności od wielkości i kształtu.

Dzień 2. (26.01.2025 - godz. 9.00 - 13.00)

Temat: Trymowanie elementów czajniczka i składanie całości.

  • Obrabianie i precyzyjne trymowanie elementów czajniczka.

  • Wykorzystanie własnoręcznie wykonanych wsporników do trymowania prac.

  • Praca nad równomierną grubością ścianek. Dopracowanie stopy. Wymierzanie średnicy otworu czajniczka obróbka ścianek otworu.

  • Wykonanie filtra.

  • Łączenie elementów czajniczka.

  • Gąbkowanie i wygładzanie łączeń.

  • Podsumowanie nabytych umiejętności. Pytania i odpowiedzi.

  • Dzielenie się własnym doświadczeniem ze szkolenia.

  • Certyfikat Pracowni Garncarskiej Hopi House.


Uwaga: Prace z etapu 3. po wykonaniu są ważone i uczestnicy wnoszą opłatę za glinę w zależności od ciężaru prac i ciężaru prac do wypału na biskwit (razem 40,00 zł od kg). Ilość dostępnej gliny w trakcie kursu dostosowany do potrzeb. Koszt gliny jest niezależny od opłaty za uczestnictwo w kursie.


Nie czekaj, tylko 3 uczestników na jednej edycji kursu!

Masz pytania? Potrzebujesz więcej szczegółów? Zadzwoń 602 776 362



Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page